Antall innbyggere i Overhalla er i fortsatt vekst. I tredje kvartal 2023 passerte vi for første gang 3900 innbyggere (3902). Overhalla har også en relativt ung befolkning, sammenlignet med mange andre av kommunene i Trøndelag. Vi har et offensivt og utviklingsorientert næringsliv med både små og store virksomheter. Det er et godt utgangspunkt for videre utvikling.
Blant annet som følge av vekst i innbyggertall har Overhalla de senere årene gjennomført en rekke investeringer i barnehager og skoler, og fornyelse av øvrige kommunale bygg som trengs for å gi gode tjenester. Kommunen legger også til rette nye boligområder og utleieboliger. I 2024 skal vi fornye Gimle. Vi jobber også med å videreutvikle viktig infrastruktur som vann og avløp, og har flere større prosjekter på gang her.
Også Overhalla kommune har i senere tid fått merke at det er stadig vanskeligere å rekruttere personell innenfor flere av tjenestene, og særlig innen helse. Dette er noe de fleste kommuner er berørt av og er en utvikling som trolig bare vil fortsette, slik blant annet den nasjonale Helsepersonellkommisjonen beskriver i sin utredning. Helse- og omsorgstjenesten i Overhalla jobber godt med denne problemstillingen og prøver ut ulike grep som kan bidra til å gjøre kommunens tjenester bemanningsmessig mer bærekraftig fremover. Målrettet bruk av riktig kompetanse til riktig oppgave og omfordeling av oppgaver er en del av dette. Kommunedirektøren vil gi ros til medarbeidere, ledere og tillitsvalgte som sammen driver den nødvendige omstillingen.
Innen oppvekstområdet foregår det mye bra og viktig tverrfaglig arbeid med tidlig innsats og forebyggende fokus, i tråd med nylig vedtatt forebyggende plan. Skal vi tenke langsiktig må vi starte tidlig.
Arbeidet i år med kommende årsbudsjett og økonomiplan har vist at kommunens økonomiske situasjon har blitt kraftig forverret i forhold til tidligere planer. Dette kommer som følge av flere betydelige utgiftsøkninger gjennom 2023, blant annet innen barnevern, økonomisk sosialhjelp, rekruttering av helsepersonell, rentenivå m.v. Dette medfører at kommunen i de kommende år må bruke betydelig mer av tidligere oppsparte fondsmidler (disposisjonsfond) for å få utgifter og inntekter til å balansere.
Kommunen har de senere årene klart å bygge opp en god fondsbeholdning for å kunne møte svingninger i behov og rammebetingelser. På tross av forutsatte innsparinger i økonomiplanen de kommende årene, er likevel ubalansen i budsjettet så stor at det krever en omfattende omstilling fremover med betydelige og snarlige utgiftsreduksjoner for å unngå å havne i en mer alvorlig økonomisk situasjon. Kommunedirektøren iverksetter en gjennomgang av hele kommunens virksomhet, og tar sikte på å legge frem en revidert økonomiplan i juni 2024 med vesentlig forbedret budsjettbalanse i økonomiplanen.
Du kan lese mer om alle områder, vurderinger og forslag til endringer i kommunedirektørens forslag til årsbudsjett 2024 og økonomiplan 2024 - 2027.