Bevilling for salg av alkoholholdig drikke (salgsbevilling)

Driver du butikk og skal selge alkoholholdig drikke til forbruker, må du søke kommunen om salgsbevilling. Salgsbevillingen gjelder alkoholdig drikke i gruppe 1, det vil si drikke som inneholder over 2,5 og høyst 4,7 volumprosent alkohol. Du får ikke bevilling dersom du driver kiosk eller bensinstasjon. Politiet kan stenge et sted som selger alkoholholdig drikke uten å ha bevilling.

Kommunen kan gi salgsbevilling for inntil fire år, men kan også bestemme at alle eller enkelte bevillinger kan videreføres i inntil fire nye år uten å kreve ny søknad.

Bevilling for servering av mat og drikke (serveringsbevilling)

Skal du drive et serveringssted og selge ferdiglaget mat og drikke, må du først søke kommunen om serveringsbevilling. Skal du servere alkoholholdig drikke, må du i tillegg søke skjenkebevilling. Politiet kan stenge et serveringssted som driver uten å ha bevilling.

Du plikter å melde fra til kommunen dersom det skjer endringer, som for eksempel ved:

  • skifte av daglig leder
  • endring av driftskonseptet
  • endring i eierforholdet

Kommunen godkjenner endringene, eller krever at du søker om ny serveringsbevilling.

Blir virksomheten overdradd til andre, faller bevillingen bort. Dersom ny bevillingssøknad sendes kommunen senest 30 dager etter avtale om overdragelse er inngått, kan serveringen fortsette inntil ny søknad er avgjort av kommunen.

Bevilling for skjenking av alkohol (skjenkebevilling)

Driver du serveringssted og skal selge alkoholholdig drikke, må du søke kommunen om skjenkebevilling. Du må også søke om serveringsbevilling, hvis du ikke har dette fra før. Politiet kan stenge et sted som selger alkoholholdig drikk uten å ha skjenkebevilling.

Kommunen kan gi skjenkebevilling for inntil fire år, men kan også bestemme at alle eller enkelte bevillinger kan videreføres i inntil fire nye år uten å kreve ny søknad.

Bevilling for skjenking av alkohol i lukkede selskaper (ambulerende)

Ønsker du å servere/skjenke alkoholholdig drikke i lukket selskap, må du søke kommunen om såkalt ambulerende skjenkebevilling. Selskapet kan ikke være åpent for utenforstående, det vil si at gjestene ikke kan være invitert gjennom annonser, plakater eller sosiale medier. I slike tilfeller må du i stedet søke om skjenkebevilling for et åpent arrangement.

I tillegg til søknad om å avholde offentlig fest til politiet: https://www.politiet.no/tjenester/arrangementer/

Selv om du ikke tar betalt for drikken er det bevillingsplikt for skjenking av alkohol på følgende steder:

  • serveringssteder
  • lokaler som vanligvis er tilgjengelige for alle, f.eks. forsamlingslokaler og utstillingslokaler
  • gate, torg, vei, park eller andre offentlige plasser
  • transportmidler som vanligvis er tilgjengelige for alle

Det finnes imidlertid noen unntak fra denne bevillingsplikten:

Unntak
Dersom arrangøren leier forsamlingshus til et "lukket selskap" der man har invitert en grupper mennesker faller disse bestemmelsene bort. Slike arrangementer krever heller ikke vakthold. Men de er altså ikke offentlige arrangementer.

Forklaring:

Dette er et meget snevert unntak som er ment å fange opp selskaper av privat karakter, hvor privatpersoner ønsker å ha selskapet i leide lokaler istedenfor i hjemmet, og hvor det på forhånd er en bestemt krets av mennesker som skal delta. Bryllup og konfirmasjoner er de klareste tilfellene, men også bursdagsfeiringer kan komme inn under begrepet (for eksempel en 50- års feiring). Et annet eksempel kan være dersom styret for et idrettslag bruker klubbhuset til en styremiddag hvor det drikkes alkohol. Forutsetningen er at det kun er styrets medlemmer som deltar, og ikke partnere eller andre inviterte. Typiske tilfeller som ikke faller inn under begrepet ”sluttet selskap” er arrangementer hvor innbydelse eksempelvis gis via en lukket facebookgruppe, eller hvor man skriver seg på en liste på forhånd, jf. rettspraksis. Det samme gjelder for bygdedans o.l. som er åpent for alle. Det er politiets oppgave å kontrollere at det ikke drikkes eller serveres alkohol på arrangementer hvor det ikke er tildelt skjenkebevilling.Felles for de to unntakene er at selskapet må være ”sluttet”. 

Aktuelle lenker
Alkoholloven
Ung.no - om alkohol
Politivedtekt Overhalla kommune

Bevilling for skjenking av alkohol i åpent arrangement (enkelt, bestemt anledning)

Skal du arrangere festival, konsert eller annet klart avgrenset arrangement som er åpent for publikum og servere alkoholholdig drikke, må du søke kommunen om skjenkebevilling.

Du må kjenne bestemmelsene i alkohollovgivningen, men det er ikke krav om bestått kunnskapsprøve.

Du må utpeke en styrer og stedfortreder som skal ha ansvaret for skjenkingen. Begge må ha fylt 20 år og kunne fremlegge legitimasjon. Kommunen kan gjøre unntak fra kravet om stedfortreder pga. skjenkestedets størrelse eller arrangementets karakter.