Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

Om korona

Hold deg hjemme ved nyoppståtte luftveissymptomer dersom du føler deg syk. Du trenger vanligvis ikke teste deg for koronavirus, men du bør bli hjemme til formen er god. 

Behandling av korona med tabletter (for risikogrupper):

Hvis du har høy risiko for å bli syk av korona, kan det være aktuelt at du får behandling med tabletter (Paxlovid). Tablettene reduserer risikoen for å bli alvorlig syk. Behandlingen bør starte så tidlig som mulig og helst innen 5 dager etter at symptomene starter. Du som er i en risikogruppe og får luftveissymptomer bør derfor ta en selvtestDette gjelder om:

  • Du har alvorlig immunsvikt. For eksempel fordi du har beinmargskreft eller lymfekreft og får medisiner som slår ut immunforsvaret.
  • Du er over 65 år, du har en alvorlig kronisk sykdom, og du har ikke fått vaksine de siste seks månedene.
  • Du er over 80 år.
  • Du er over 50 år og har aldri tatt koronavaksine.

Luftveissymptomer er først og fremst tett nese, hoste og sår hals. Ofte har du også feber eller vondt i hodet.

  • Hvis selvtesten er positiv, ta kontakt med lege. (Merk: Dette gjelder kun personer i grupper med høyere risiko for å utvikle alvorlig sykdom). 
  • Hvis selvtesten er negativ og symptomene vedvarer, er det anbefalt å ta en ny selvtest etterfølgende dager fram til dag fire.

Behandling med tabletter erstatter ikke vaksine. Det beste du kan gjøre for å ikke bli alvorlig syk av korona er å ta koronavaksine.