Hvorfor spise økologisk mat?

 • Økologisk mat skal produseres på naturens premisser med hensyn til dyr og planters naturlige behov
 • Økologiske produkter inneholder ikke rester av kjemiske sprøytemidler, de er ikke genmodifiserte og inneholder ikke veksthormoner
 • Økologisk dyrket frukt og grønnsaker har et høyere innhold av antioksidanter og vitaminer, og melk- og kjøttprodukter har et høyere innhold av sunne fettsyrer som CLA og Omega 3. Disse fettsyrene kan forebygge hjerte/karsykdommer og kreft
 • Det argumenteres for at økologisk mat smaker mer, og mange mener å ha oppnådd mange ulike helsegevinster av å spise økologisk (les mer på www.økologisk.no)
   

Kjøkkenpersonalet_ansikter
Stolte ansatte ved Overhalla Storkjøkken. Fv: kjøkkensjef Marit Aasved, Gunhild Moa, Grete Moa og Mette Rian.


Regjeringen har som målsetning at 15 % av matproduksjonen i 2015 skal være økologisk. 50 % av Storkjøkkenes produksjon er økologisk per 2017, og en del av rettene de produserer er heløkologiske (100 %). 

Kjøkkenet ble Debio-godkjent som institusjonskjøkken i oktober 2009 (les mer). Dette betyr at de har lov til å produsere, servere og selge økologiske matretter.

Mange av våre naboland ligger langt foran Norge innenfor økologisk tenkning, deriblant Danmark. I mars var kjøkkenet på studietur i København, der danskene delte sine erfaringer i forhold til økonomi, ernæring og helse. Her høstet våre ansatte mye inspirasjon og nye ideer - dette klarer vi!
København kommune skal bli best på klima og miljø innen 2015, og skal være på 90 % økologisk i 2015. 

De ansatte på Storkjøkkenet er svært stolte over sine resultater innenfor økologi. Fokuset på økologisk mat har ført til
De er klare på at god og riktig mat som en del av omsorgen kan måles i følgende helsefordeler: 

 • høyere næringsinnhold
 • mer energi
 • sterkere hår og negler
 • vektøkning for de med dårlig matlyst
 • mer sovetid
 • bedre sårheling
 • mindre medikamentbruk

Med kommunens ledelse i ryggen har de vært foregangskommune på nasjonalt nivå - og nå veileder de andre foretak som ønsker å legge om sin produksjon.

Det har vært en krevende prosess, spesielt i forhold til transport av økologiske råvarer. Det er relativt lav etterspørsel etter økologisk mat i regionen, og vi har måttet inngå spesialavtaler med samtlige leverandører. Håpet er at etterspørselen øker slik at prisene går ned, og at flere lokale leverandører kommer på banen med økologisk landbruk og produksjon.

Vårt ønske er at innbyggerne forøvrig blir mer bevisst på gevinsten av å spise økologisk, og vi har gått aktivt ut og oppfordret kommunens skoler og barnehager til å satse på økologisk mat.


Mer om økologisk mat og produksjon:
Landbruks- og matdepartementet
Nibio

Relaterte artikler om Overhalla Storkjøkken:
Fra bronse til sølv - 50% økologisk i 2017
Økouka 2014
Kjøkkentjenesten - Overhalla storkjøkken
Økologisk mat
Økoløft i kommuner