§1. INNLEDNING

§1.1 Hjemmel
Med hjemmel i Lov om grunnskoleopplæring og den videregående opplæringa av 01. 08. 2024 §10-7 og vedtak i Overhalla kommunestyre 19.06.2024, fastsettes forskrift om skoleregler for de kommunale skolene i Overhalla.

§1.2 Formål
Skolene i Overhalla skal være preget av samarbeid, trivsel, respekt og medvirkning. Skolereglene er et virkemiddel for å nå denne målsettingen og for å sikre at skolen skal være en lærings- og arbeidsplass der alle trives og får muligheten til å gjøre en god jobb.

I alle saker som behandles etter dette reglementet, skal hensynet til elevens beste være et grunnleggende hensyn. Skolen skal også ivareta elevens rett til å bli hørt.

§1.3 Virkeområde
Skolereglene omfatter de kommunale skolene i Overhalla.
Skolereglene kan ikke fravikes.

Den enkelte skole utformer egne rutinebeskrivelser for å oppfylle kravene i kommunens skoleregler. Rutinen utdyper og konkretiserer denne forskriften. I tillegg skal klassen ha sine klasseromsregler som elevene er med å uforme.
Skolereglene gjelder i skoletiden når skolene har ansvar for elevene. Det vil si i alle typer undervisningslokaler, fellesrom og utearealer og når elevene har undervisning andre steder enn på skolens område, for eksempel i leirskoler og på andre turer i skolens regi. I tillegg gjelder skolereglene på skoleveien.
Med skoleveien menes
- på bussen for de som har rett på skoleskyss.
- på skoleveien for de som går eller sykler e.l og om de drar direkte fra skole til heim

§1.4 Skoledemokratiet
Skolen skal ha elevråd og foreldreråd. Skolen skal legge til rette for at alle elever har anledning til å ytre seg og det skal oppmuntres til å delta i skoledemokratiet.

Skolen skal i tillegg ha et samarbeidsutvalg (SU) og et skolemiljøutvalg (SMU). Disse utvalgene skal bli hørt under planlegging, gjennomføring og vurdering av skolens virksomhet. Skolemiljøutvalgene skal blant annet kunne komme med råd og forslag til kvaliteten på opplæringen, skolemiljøet og skolereglene

§2. SAKSBEHANDLING

§2.1 Generelt
Saksbehandling ved brudd på skolereglene følger reglene i Opplæringslovens § 2-9,
samt saksbehandlingsreglene i Forvaltningsloven, herunder kap. III – kap.VI ved enkeltvedtak

§2.2 Kunngjøring
Kommunens skoleregler og skolenes egne rutiner for skolereglene gjøres kjent for elever, foresatte og ansatte hvert år ved skoleårets begynnelse.

§3. REGLER OG VURDERING

§3.1 Vurdering av elevens orden og oppførsel
Grunnlaget for vurdering i orden og oppførsel foretas som en helhetsvurdering ut fra reglene om orden og oppførsel i dette reglementet, samt skolens lokale rutiner. Vurderingen skal bidra til at eleven lærer sosiale ferdigheter og at skolemiljøet skal være trygt og godt, samt at man får vite hva som er god orden og god oppførsel. Karakterene i orden og oppførsel vil som hovedprinsipp bli satt ned ved gjentatte brudd på en eller flere regler. Karakterene kan også settes ned ved enkelthendelser dersom det gjelder et spesielt grovt brudd på reglementet
 

§3.2 Regler for god orden
Elevene skal:

1. møte presist til undervisning og avtaler
2. følge skolens regler for melding av fravær
3. møte forberedt til timene
4. gjøre arbeid til rett tid og overholde frister
5. ha med nødvendig utstyr
6. holde generell orden
7. la andre sine eiendeler være i fred
8. ikke benytte mobiltelefonen/smartklokke i løpet av skoledagen.
9. sette mobiltelefonen/smartklokke i lydløs modus og legge den på anvist plass når skoledagen starter.
10. henge yttertøy og sette sko på anvist plass i garderoben før alle undervisningsøkter
11. følge kommunalt reglement for bruk av læringsbrett i grunnskolene.
 

§3.3 Regler for god oppførsel
Elevene skal:

1. behandle elever og voksne med respekt og ta hensyn til hverandre
2. ikke utsette elever og voksne for fysisk, psykisk og/eller verbal mobbing og plaging, digital mobbing og krenkende atferd
3. behandle medelever, voksne og andre som elevene møter i skolehverdagen, også på digitale medier, med respekt uansett kjønn, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsevne, seksuell        orientering m.m.
4. bidra til et godt lærings- og skolemiljø der man viser respekt for undervisninga
5. respektere skolens bygg, inventar og undervisningsmateriell slik at det ikke utsettes for hærverk og unødvendig slitasje.
6. rette seg etter beskjeder fra voksne på skolen.
7. oppholde seg på skolens/anvist område i skoletiden.
8. ikke jukse eller plagiere i skolearbeid
9. ikke ta med eller bære kniv, våpen eller andre gjenstander som kan skade noen eller gjøre noen utrygge.
Lærer kan gjøre unntak for redskaper som brukes i undervisningen.
10. ikke være ruset, bruke, oppbevare, omsette eller være i besittelse av tobakksprodukter, alkohol, narkotika eller andre rusmidler/ medikamenter på skolen sitt område eller arrangement. 11. ikke bruke symboler på klær, smykker, plakater og lignende som oppleves som støtende.
12. bare ha med godteri, brus, energidrikk o.l. etter avtale med lærer.
 

§3.4 Fravær
Sykefravær skal varsles til kontaktlærer så raskt som mulig. Ved planlagt fravær skal det søkes på forhånd på eget skjema
 

§3.5 Andre bestemmelser
Penger og verdisaker tas med til skolen på eget ansvar.

 

§4. KONSEKVENSER VED BRUDD PÅ SKOLEREGLER

Konsekvensen skal være slik at elevene forstår hvilke regler som er brutt, og hvorfor skolen må reagere. Konsekvensen skal stå i rimelig forhold til bruddet på skolereglene. Tiltak bør komme så nært regelbruddet som mulig i tid. Eleven har alltid rett til å uttale seg til den som treffer avgjørelsen før det besluttes konsekvens eller treffes vedtak. Dersom det er mulig, skal eleven gis mulighet til å gjøre opp for seg.

§4.1 Rusmidler og farlige gjenstander
Ved skjellig grunn til mistanke om oppbevaring av rusmidler eller farlige gjenstander, kan skolens ledelse inndra dette.
 

§4.2 Straffbare forhold
Dersom det foreligger mistanke om straffbare forhold, skal skolen be om politiets bistand til å gjennomføre kontroll eller andre tiltak.
Dette gjelder forhold som tyveri, skadeverk, vold, trusler, tvang, narkotika, rasistiske utsagn og handlinger, seksuell trakassering, sjikane på grunn av religion eller livssyn og lignende.

Elevens foresatte skal, hvis det er mulig, varsles samtidig som politiet anmodes om bistand.

Straffbare forhold skal anmeldes til politiet.Ikrafttredelse


§4.3 Erstatningsansvar
Ved bevisst skade eller skadeverk på skolens eiendom og utstyr, kan eleven bli ilagt sanksjoner etter skolereglene. I tillegg kan eleven også bli erstatningsansvarlig, jf. skadeerstatningslovens §1-1. Foreldre er erstatningsansvarlige etter skadeerstatningslovens § 1-2, for tiden inntil kr. 5000.
Se egen kontrakt for kommunens utlån av læringsbrett til alle elever i grunnskolene
 

§4.4 Ugyldig fravær
Dersom en elev ofte kommer for sent eller er borte fra skolen uten at foresatte har informert skolen, skal hjemmet kontaktes for å få klarlagt årsaken til at eleven kommer for sent eller er borte fra skolen. De tiltakene som iverksettes, må ses i sammenheng med årsaken til, og hvor ofte eleven kommer for sent eller har ulovlig fravær. Foresatte skal involveres når fravær, inkludert det å komme for sent, går ut over elevens læring eller virker forstyrrende på klassens totale læringssituasjon. Foresatte må også informeres om det ansvaret de har for elevens fremmøte til undervisning etter opplæringslovens § 2-1.

Foresatte kan bli straffet med bot dersom de med vilje eller uten omtanke handler slik at eleven er borte fra den pliktige grunnskoleopplæringa uten å ha rett til det jf § 2-7 i opplæringsloven.
 

§4.5 Brudd på skoleregler kan medføre følgende konsekvenser
Konsekvenser skolen iverksetter, skal stå i et rimelig forhold til regelbruddet. Rettighetene til eleven med å ha det trygt og godt på skolen, samt å bli hørt og møtt med tillit og respekt, gjelder også ved brudd på skolereglene.
Konsekvenser står i stigende rekkefølge etter alvorlighetsgrad.
Anmerkninger skal ikke brukes som konsekvens.

1. Tilsnakk fra voksen
2. Gjenstander som forstyrrer undervisningen, skal leveres inn
3. Advarsel
4. Muntlig melding til foresatte
5. Skriftlig melding til foresatte
6. Samtale mellom elev, foresatte og lærer/rektor på skolen
7. Endring av plass i klasserommet
8. Hvis elev ikke følger reglene angående mobiltelefon/smartklokke e.l, har voksne rett til å inndra mobiltelefonen/smartklokke e.l.
9. Gjenstander som blir brukt på en farlig, provoserende eller krenkende måte kan bli inndratt. Inndratte gjenstander kan leveres tilbake til foresatte. Ulovlige rusmidler leveres til politiet.
10. Pålegg om oppgaver for å rette opp skade de har påført skolens eiendom eller eiendeler (rydde søppel, fjerne tagging, vaske o.l.)
11. Juks og plagiering kan føre til at det aktuelle arbeidet blir annullert.
12. Bortvisning
Ved grove brudd på skolereglene kan elever på 8.-10. trinn vises bort fra undervisningen i inntil tre dager.
Elever på 1.-7. trinn kan vises bort fra undervisningen for enkelttimer og resten av dagen.
Rektor vedtar bortvisning etter å ha rådført seg med lærerne til eleven. Eleven skal gis mulighet til å forklare seg muntlig og bli hørt. Før det blir gjort vedtak, skal en ha vurdert å bruke          andre sanksjoner.

Foresatte til elevene skal varsles før bortvisning iverksettes for resten av dagen på 1.-7. trinn, og før bortvisning for hele dager på 8.-10. trinn.