Produksjonen går som normalt, og utfordringen er det store forbruket. Det kan være kritisk for å sikre leveranse av vann, og spesielt ved brann. Det er nå i tillegg stor skogbrannfare i Overhalla.
I de fleste tilfeller vil det være tilstrekkelig å anmode om å unngå vanning av plen, vannlek, bilvask og annen unødvendig bruk av drikkevann. Dersom dette ikke er nok til å redusere forbruket, vil vi i løpet av de neste dagene måtte innføre vanningsforbud.
Et evt. vanningsforbud vil gjelde abonnenter som er tilknyttet offentlig vannforsyning, og vil bli annonsert i media eller varslet via SMS-varsling. Frem til vanningsforbudet er opphevet, vil det være forbud mot vanning og vannlek med spreder o.l., forbud mot bruk av ubetjent slange og forbud mot bruk av dryppvanningsslange, samt annen unødvendig bruk av drikkevann.
Råd om vanning
Norsk vann har utarbeidet en rekke gode råd om hagevanning, som vil bidra til å redusere forbruket:
- Plenen din er robust og tåler tørke. Prioriter vanning av blomster og busker framfor plenen dersom det blir nødvendig med begrenset vanning
- Pass på at utendørs kraner ikke står og lekker.
- Juster opp knivene på gressklipperen slik at gresset ikke klippes for langt ned. Da tåler det bedre sol og tørke og blir ikke så fort tørt/brunt.
- Ta vare på regnvannet i f.eks. en tønne og bruk det til å vanne blomster
- Led takvannet inn i busker eller blomsterbed
- Vann helst om kvelden. Hvis du vanner i solskinn fordamper det meste av vannet
- Det er viktig at plenen din får nok vann når du vanner. Såkalt skvettvanning fører til grunt rotsystem og tørkesvak plen. Eldre plener på dyp jord klarer seg med ei rotbløyte hver 14. dag. Ei rotbløyte vil si 2-3 cm vann. Om du setter en boks e.l. på plenen, kan du lett finne ut når plenen har fått nok vann
- Ved brannutrykning i området tilknyttet ditt vannverk: Stopp all hagevanning. slik at det blir nok vann til slokkearbeidet.
Vannverkseiers forpliktelser
Vannverkseier skal, i flg. § 9 i Drikkevannsforskriften levere helsemessig trygt vann til drikke, matproduksjon og personlig hygiene. I tillegg har samfunnet til enhver tid behov for tilgang på tilstrekkelige mengder sanitærvann og slokkevann.
En vannverkseier er altså ikke forpliktet til å produsere drikkevann i så store mengder at abonnenter fritt kan vanne plen i tørkeperioder.
Abonnentens forpliktelser
Overhalla kommune har vedtatt standard abonnementsvilkår for vann og avløp. I vilkårene § 3.8 står det:
Abonnentene forplikter seg til å ikke sløse med vann. Under vannmangel eller når andre forhold krever det, kan kommunen innføre restriksjoner på vannforbruk til spesielle formål, for eksempel hagevanning. Kommunen kan i slike situasjoner også innføre andre restriksjoner. Eventuelle restriksjoner som kommunen finner det nødvendig å gjennomføre under vannmangel eller når andre forhold krever det, gir ikke rett til å kreve erstatning eller prisavslag.
Hva gjør Overhalla kommune?
Det arbeides med tiltak for å unngå at vi havner i situasjoner hvor vi ikke har tilstrekkelig med vann. Samtidig må en vente med et varmere og tørrere klima, at en ikke kan benytte vann som en ubegrenset ressurs som har vært praksis tidligere.
Det startes bygging av nytt høydebasseng til høsten som vil avhjelpe og sikre en økt vannreserve. I tillegg ferdigstilles det nå en hovedplan for vannforsyningen, hvor flere tiltak for å bedre forsyningssikkerheten legges fram. Et av de viktigste og største tiltakene som legges er en reservevannforsyning, som vil avhjelpe ved stort forbruk eller ved ledningsbrudd.